Winter CEL 2010

V predošlých sezónach bývalo nepísaným zvykom, že sa spolu s jesenným skracovaním dní a ochladzovaním hráči Ultimate postupne sťahovali do telocviční a hál. Tento rok však bol iný, z iniciatívy Gábora Borossa v stredoeurópskej ultimate komunite vznikol zámer primäť hráčov a hráčky, aby vyskúšali klasické outdoorové turnaje – plné zábavy, snehu, mrazu a vetra.

Séria turnajov zimnej CEL tento rok prebieha iba v skúšobnom režime a premiéru mala na turnaji v Győri. Keďže podujatie splnilo všetky očakávania, v nasledujúcich rokoch sa možno pod názvom Winter CEL stretneme na viacerých turnajoch v našom okolí.
Turnaj Winter CEL bol obsadený tímami z okolitých krajín – Maďarska, Rakúska, Slovenska, Slovinska a Chorvátska. K lepšej konkurencii by určite pomohlo, keby sa zúčastnili aj tímy z Čiech, Poľska, či silnejšia konkurencia z Rakúska, alebo viac tímov zo Slovenska. Slovenské ultimate napokon na tomto turnaji zaznamenalo veľký úspech, keď sa všetci naši hráči a hráčky stali víťazmi turnaja. V kategórii OPEN zvíťazil tím Outsiterz a v kategórii WOMEN tím LayDs a tak úspešná séria z viedenského Adventure Cupu pokračovala. Zjavne pomohla kvalitná jesenná príprava, ktorá po dlhom čase prebiehala aj vonku na umelej tráve na Mladej Garde.
Čo sa týka OPEN kategórie, tím Outsiterz (v zložení Adam, Branki, Marek, Mesi, Miško, Rišo a Škrečok) prešiel celým turnajom do finále pomerne hladko. Paradoxne „najťažší“ zápas bol hneď prvý na turnaji proti najľahšiemu súperovi (mladému maďarskému tímu Apridoj) kvôli neskorému príchodu do areálu turnaja a slabej rozcvičke. V miernom vetre a na 12. december peknom počasí nasledovali hladké výhry nad chorvátskym tímom FKDZ, známym maďarským tímom Hallodigaz-e a slovinským CosmoDisc, ktorí dokázali Outsiterom vzdorovať iba prvých pár bodov. Hladko sme tak postúpili až do finále.
To sa hralo už za horšieho daždivého a veterného počasia pod umelým osvetlením, Outsiterz nastúpili proti maďarským FreeBees v nervóznom fyzickom zápase plnom dlhých bodov a callov, ktoré boli spôsobené hlavne neznalosťou pravidiel z ich strany. Dráma sa však nekonala, od vcelku vyrovnaného stavu 8:7 už skóroval iba náš tím, čím si zabezpečil finálovú výhru 13:7. Potešilo aj to, že víťazstvo v SOTG ušlo Outsiterz iba o chlp. Viac sa môžete dozvedieť v reporte od Škrečka na stránke Outsiterz.

Pre LayDs bol tento turnaj po Winterlige, kvalifikačnom kole CEL a Adventure Cupe konečne turnaj s úspešným koncom. Bol to konečne turnaj, ktorý sme ako slovenský tím vyhrali. A to aj napriek počasiu, ktoré síce bolo po celý deň priam jesenné, avšak počas finále sa zmenilo na zimnú pľušť s padajúcimi krúpami a silným vetrom. Dôvodom našich priaznivých výsledkov bola najmä vačšia konzistencia a úspešnosť nahrávok a menšia chybovosť. Po prvom pomerne tesnom zápase s maďarským tímom Ci Ci Catch už ďalšie zápasy veľa napätia nepriniesli a tak sme sa prebojovali do finále, kde nás čakala odveta proti Ci Ci. Tentokrát už však bolo naše víťazstvo jasné 7:1. Zima, vietor a pľúšť zjavne hrali do kariet viac nám ako našim južným susedkám. Viac sa snáď dozviete z pripravovaného reportu od Peťuš.
Pre informáciu, LayDs je ženský tím, ktorý vznikol v roku 2007, v ktorom hrajú dievčatá z rôznych slovenských klubov. Počas sezóny spolu trénuje a hráva na vybraných medzinárodných turnajoch. Skladá sa z viacerých skúsených hráčiek, ktoré majú doma zlaté medaile z majstrovstiev Európy, ale aj z junioriek, či hráčiek, ktoré ešte toľko skúsenosti nemajú. Ak máte záujem s nami trénovať, alebo ísť na turnaj, dajte nám vedieť, budeme veľmi rady. Na Zimnej CEL v Győri štartovali LayDs v zložení: Alice, Beatka, Eliška, Janka-twinj, Júlia, Kika, Lucie, Ludka, Peťuš a Katka (nehrajúca).
Viac informácii o turnaji nájdete na adrese http://ffindr.com/en/event/wintercel.
Výsledky OPEN

  1. Outsiterz (Bratislava, SK)
  2. Freebees (Debrecen, HU)
  3. Cosmodisc (Maribor, SLO)
  4. Hallodigaz-e? (Budapest, HU)
  5. Foundation (Vienna, AT)
  6. LOL (Budapest, HU)
  7. FDKZ (Zagreb, HR)
  8. Apridoj (Tatabánya, HU)

Spirit of the Game OPEN

  • Apridoj

Výsledky WOMEN

  1. LayDs (Bratislava, SK)
  2. Ci Ci Catch (Budapest, HU)
  3. Bambi (Budapest, HU)
  4. Box (Vienna, AT)
  5. Chicks with Disks (Zagreb, HR)

Spirit of the Game WOMEN

  • Ci Ci Catch

Spísali: Škrečok a Katka.